CJC și RAJDP, bune de plată

Vin vremuri grele pentru șefii Consiliului Județean Constanța și pentru noua conducere a Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri! Cel puțin așa reiese din respingerea recursului, de către magistrații Curții de Apel Constanța, formulat de CJC și RAJDP împotriva sentinței Tribunalului prin care se menținea raportul Curții de Conturi pentru anul 2013. Prejudiciul de recuperat? Peste 180 milioane lei!

Magistrații constănțeni au mai dat încă o palmă celor care considerau că funcționarii din cadrul Camerei de Conturi Constanța nu își execută corespunzător îndatoririle de serviciu. Zilele trecute, judecătorii Curții de Apel Constanța au menținut, prin decizia 887/16.09.2015, sentința pronunțată de magistrații Tribunalului Constanța, care în data de 24 februarie 2015 au respins contestația formulată de Consiliul Județean și de Regia Județeană Autonomă de Drumuri și Poduri cu privire la concluziile raportului Curții de Conturi în urma controlului efectuat în perioada 13 mai – 5 iunie 2013. Prin acel raport Curtea de Conturi a stabilit că CJC a avut abateri de peste180.000.000 de lei. Multe dintre plăţile nelegale descoperite de auditori erau făcute către RAJDP Constanţa, spuneau auditorii.

Dintre plățile nelegale menționate în raportul Curții de Conturi amintim suma de 2,2 milioane lei virată pentru DJ 381, valoarea de 1,7 milioane lei pentru drumul Siliștea-Țepeș Vodă și 382 mii lei – plată efectuată dublu pentru aceeași lucrare. Mai mult, inspectorii Curții de Conturi, prin raportul care a fost validat și de Curtea de Apel Constanța, prin decizia de zilele trecute, susțin că RAJDP a plătit 627.000 lei către societatea TelDrum pentru lucrări care nu au fost efectuate niciodată la calea rutieră dintre drumul comunal 70 și DN 2A, în zona Crișan.

Tot RAJDP, prin același raport din 2013, este acuzată că a plătit nejustificat peste 20 milioane lei vechi pentru programul de reîmpăduriri și pentru realizarea de livezi, precum și peste 2 milioane lei pentru realizarea de solarii, târguri și oboare. Mai mult, conducerea regiei ar fi plătit nejustificat, iar Consiliul Județean, prin șefii săi a decontat, peste 6,7 milioane lei, pentru servicii neprestate de către o societate din comuna Aliman.Toate aceste date, deși au fost contestate de șefii CJC și RAJDP, au fost considerate reale de către magistrații atât ai Tribunalului Constanța, cât și în recurs de către cei ai Curții de Apel Constanța, sentința ultimilor fiind definitivă.Rămâne de văzut, de unde va recupera CJC prejudiciul de peste 180 milioane lei și ce se va întâmpla în aceste condiții cu RAJDP, pentru care, în caz de executare silită, falimentul ar fi foarte aproape.

Redactor: George Marinescu