Cîțu susține că dublarea alocațiilor ar fi un șoc

Premierul desemnat, Florin Cîţu, a făcut apel la parlamentari să nu respingă Ordonanța de Urgență nr. 1/2020 şi ordonanţa care prorogă dublarea alocaţiilor până la 1 august 2020.

Întrucât asigură și interimatul la Ministerul Finanțelor, Cîțu susține că România are nevoie de stabilitate financiară, în contextul răspândirii COVID-19.

„Cer responsabilitate parlamentarilor astăzi în Camera Deputaților. Să nu se respingă Ordonanța 1, să nu se respingă Ordonanța care prorogă dublarea alocațiilor până la 1 august. În acest moment e este nevoie de stabilitate financiară. Respingerea acestei ordonanțe ar crea probleme din punctul de vedere al bugetului. Ordonanța 1 este cea care stă la baza construirii bugetului în România. Astăzi nu avem nevoie de un asemenea șoc pentru buget și de aceea cer responsabilitate parlamentarilor la vot”, a spus premierul desemnat Florin Cîţu, în Parlament.

Dublarea alocaţiilor ar majora deficitul cu cel puţin 0,2% din Produsul Intern Brut (PIB), care este deja prognozat să fie la 3,6% în acest an.

Ministrul a mai spus că se uită la situaţia privind răspândirea coronavirusului pentru a vedea dacă acest şoc se va transfera şi în economia României.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a menţinut la finalul lunii februarie prognoza de creştere economică la 4,1% estimând că industria va reveni în a doua parte a anului 2020.

Redactor: Daniel Albu