Cine va distribui cardurile de sănătate?

Medicii spun ca ei sunt prestatori de servicii medicale, iar distribuirea cardului nu este un serviciu medical. Tot reprezentantii medicilor sustin ca acest card de sănătate nu aduce niciun beneficiu pacientului şi nici medicului ci doar CNAS-ului care va avea un control mai bun asupra banilor. Insa, noi cetatenii ne intrebam daca o gestionare riguroasa a fondurilor nu ar creste automat si calitatea serviciilor medicale?

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că acest card este la fel de important ca şi un act de identitate. Practic, nu vom putea fi consultaţi de un medic dacă nu avem asupra noastră cardul de sănătate. Mai mult, fără acest card medicul de familie nu va putea elibera nici trimiteri către medicii specialişti. Pe acest card vor fi trecute numele, prenume posesorului, dar şi CNP-ul. Fiecare card va avea un număr de identificare si va cuprinde informaţii despre grupa sanguină şi RH-ul posesorului, dar şi dacă suferă de o boală gravă. Pe măsură ce oamenii vor schimba cărţile de identitate, noile documente vor avea implantat şi cipul de pe cardul naţional de sănătate.

Presupunand ca avem cardul, urmatoarea intrebare este: cum extragem informatia? Medicii vor avea nevoie de un cititor pentru acest card, iar CNAS considera ca cei mai in masura sa achizitioneze aceasta tehnologie sunt binenteles …tot medicii! Si cum proiectele in tara noastra sunt la fel de laborioase precum o operatie pe cord deschis, în România nu există o firmă care să vândă aceste cititoare.

Impactul economic major pe care-l va aduce implementarea acestui card de sanatate este dat de transparenta fondurilor vehiculate in sistemul national de sanatate.