Cine-l vrea pe Matei închis în continuare?

Fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, continuă să fie încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. În pofida îndeplinirii condițiilor pentru eliberare condiționată, magistrații nu dau vreun semnal în acest sens. La sfârșitul lunii iulie, Nicolae Matei îndeplinește termenul de ispășire totală a pedeapsei pe care o avea de executat.

În data de 19 februarie anul curent, Nicolae Matei a fost condamnat, definitiv, la pedeapsa de un an și șase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. Este singurul primar din România condamnat pentru dare de mită. La data pronunțării sentinței, Nicolae Matei era președintele Asociației Orașelor din România și, probabil, trebuia dat ca exemplu.
În prezent, fostul primar al orașului Năvodari se află la Penitenciarul Poarta Albă, secția exterioară Valu lui Traian, și este ținut, de aproximativ patru luni, de ”sistemul judiciar” românesc, peste data propozabilă de eliberare condițonată. Surse judiciare susțin că Nicolae Matei îndeplinește toate condițiile de eliberare condiționată conform legislației în vigoare. Se pare că, măsura reținerii sale are ca explicație împiedicarea lui Matei de a mai candida la o funcție în administrația publică locală, în contextul în care acesta nu are o altă pedeapsă complementară.
Reamintim că în data de 11 mai 2016 Judecătoria Medgidia a admis cererea de eliberare condiționată a lui Nicolae Matei. Procurorii DNA au făcut recurs însă, nici până la această dată nu s-a stabilit termenul de judecare a recursului.
În prezent, fostul primar al orașului Năvodari a depășit cu patru luni termenul prepozabil de eliberare condiționată.