Cine e scutit de taxa pentru rezervarea locului de parcare

Pentru a pune capăt discuțiilor legate plata taxei de rezervare a spațiului de parcare, cine plătește și cine este scutit, reprezentanții Serviciului Impozite și Taxe din cadrul Primăriri Constanța au dorit să facă lumină în acest sens, mai ales că nu puține au fost sesizările și nemulțumirile contribuabililor legate de această taxă locală. Aceștia susțin că instituția pe care o reprezintă este în măsură să acorde aceste facilități.

SPIT Constanța anunță că taxa pentru rezervare loc parcare este o taxă locală, instituită în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, iar autoritățile publice pot acorda scutire de la plata acesteia unor categorii de persoane fizice sau juridice, cum ar fi:

– veterani de război, văduve de război şi văduve nerecăsătorite ale veteranilor de război;

– persoane fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;

– instituţii sau unităţi care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sau a Ministerului Tineretului şi Sportului, cu excepţia incintelor folosite pentru activităţi economice;

– fundaţii înfiinţate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreţine, dezvolta şi ajuta instituţii de cultură naţională, precum şi de a susţine acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural.

Și organizaţiile care oferă servicii sociale gratuit, pot beneficia, în condiţiile legii, de scutire privind taxa de rezervare pentru locuri de parcare.

Însă, având în vedere că printre aceste categorii nu se regăsesc persoanele cu handicap protejate de lege, reprezentanții SPIT susțin că nu contestă dreptul acestora  de a beneficia de facilități, însă acest serviciu nu deține atribuţii în repartizarea locurilor de parcare, fără plată.

Pentru a se face înțeleși, reprezentanții SPIT amintesc populației că instituția are doar responsabilitatea încasării taxei pentru rezervarea locului de parcare.

Redactor: Daniel Albu