Cine decide meniul în grădinițe?

Un factor important atunci când vine vorba de alegerea grădiniței îl constituie pentru părinți meniul servit micuților. Acesta trebuie stabilit împreună cu un medic pediatru. Este important ca cei mici să aibă, pe lângă mesele principale, două gustări secundare care să contină fructe sau iaurt.

Criteriile de selecție ale unei grădinițe pot varia foarte mult de la părinte la părinte. La fel și ordinea în care sunt îndeplinite prioritățile personale în alegerea grădiniței. Dacă ne referim strict la partea despre meniul din grădiniță, există câteva reguli generale pe care fiecare unitate ar trebui să le îndeplinească. Părinții trebuie să aibă acces permanent la informație iar meniul din grădiniță trebuie să fie avizat de către o persoană cu specializare în nutriție. Un meniu echilibrat, sănătos trebuie să respecte principiile piramidei alimentare pentru copii . Ar trebui  să  se evite produsele de tip fast-food și dulciurile în exces

Este vârsta la care micuții învață în joacă să consume legume crude sau alte alimente pe care acasă părinții nu au reușit să îi convingă să le încerce.

În mare parte, părinții sunt mulțumiți de meniul de la grădiniță. Singurul minus pe care aceștia îl găsesc este la desert, multe dulciuri și produse de panificație.

Vox-uri

Conform ultimului studiu legat de alimentația copiilor din România au carențe alimentare de calciu iar 45% dintre ei preferă dulciurile în locul legumelor fructelor și lactatelor. Studiul “Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copiii prescolari” mai arata ca 99,7% din copii au deficiente de vitamina D.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș