Cine a spus că tinerii din ziua de astăzi nu mai țin la valorile tradiționale românești?

Ia din popor a fost accesorizată cu o curea cu ţinte, iar sânzienele au fost sărbătorite pe ritmuri de underground. Noaptea trecută, plaja de la capătul stațiunii Mamaia a devenit scena unui eveniment în premieră în România.

Coafate și machiate în tendințe, cu ochelari cu rame colorate și încălțate în teniși de rockeri, fetele au purtat cu mândrie ia tradițională, accesorizată în funcţie de personalitate și preferințe. Fie că a fost strânsă în jurul taliei, cu o curea cu ținte, sau purtată ca rochie, ia a fost dress-code-ul serii la petrecerea underground.

Trupa underground „Subcarpați” nici că putea fi mai potrivită pentru a marca debutul neconvenționalului eveniment. După apusul soarelui, potrivit tradiției populare, pe o plajă situată la marginea stațiunii Mamaia, tinerii au sărbătorit, în stilul lor, Ziua Universală a Iei și Noaptea magică de Sînziene.

Legendele spun că sânzienele erau fete foarte frumoase, înfăptuiri ale naturii decorate cu flori în cosițe și îmbrăcate într-un alb diafan, iar farmecul lor era periculos de irezistibil. Dacă sânzienele nu erau sărbătorite așa cum se cuvine, se supărau, devenind surate cu Ielele sau cu Rusaliile.

Tinerii au înfruntat temperatura scăzută a apei mării pentru a celebra ritualul scăldatului sub lumina lunii, despre care se spune că le aduce fericire și belșug.

După o baie la miezul nopții, a venit momentului aprinderii focului, în jurul căruia trebuia să se adune toată lumea de pe plajă, pentru ca sînzienele să-i amețească pe muritori cu dansurile lor.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu