Cimitirul ortodox din Medgidia, vandalizat

Nici morții nu se pot odihni în pace! Asta spun oamenii care merg în Cimitirul Ortodox din Medgidia. Zilele acestea, cetățenii veniți să aprindă o lumânare la mormintele celor trecuți în neființă au constatat cu regret că mai multe monumente funerare se aflau la pământ. Supărați, oamenii spun că ar trebui luate măsuri de pază și protecție mai eficiente.

Cimitirul are semnificații diferite pentru oameni. Unii îl văd ca pe un loc unde sunt înmormântați cei decedați. Pentru alții, este un loc infricoșător și macabru. Însă există și o categorie a celor care îl văd ca pe un loc de distracție. Vorbim de cei care aleg să distrugă monumentele funerare. Preotul Irinel Hordencu spune că cimitirul prin aşezarea şi liniştea lui odihnitoare, poate fi perceput ca o icoană a odihnei veşnice, la fel și crucile de la mormintele celor decedați.

Oamenii spun că nu este prima dată când se petrec asemenea fapte reprobabile în Cimitirul Ortodox din Medgidia. Aici, paza este asigurată doar prin intermediul unor camere de supraveghere și de către un paznic. Prea puțin, spun oamenii, care constată că nici paznicul si nici camerele nu par să îi stânjenească prea mult pe indivizii certați cu legea.

Cetățenii din Medgidia le reamintesc autorităților locale că ei plătesc taxe și impozite, înclusiv taxa pentru locul de veci din cimitir.

Am solicitat administrației locale un punct de vedere referitor la măsurile care au fost luate în urma actelor de vandalism.

Rămâne de văzut dacă se va reuți identificarea celor care au provocat distrugeri în cimitir, mai ales că există, în zonă, camere de supraveghere.

Redactor: Daniel Albu