Cimitirele din Mangalia sunt supraaglomerate

În cimitirele Eternitatea sau Sfânta Maria, cele două care deservesc o populaţie de peste 40.000 de locuitori, sunt ocupate zeci de mii de locuri de veci, iar spaţiile libere sunt extrem de greu de găsit. Pe lângă mormintele contemporane au fost aduse, aici, din curtea spitalului, din vechiul „cimitir grecesc“ rămăşiţe şi cruci extrem de vechi.

În aceeaşi situaţie se află şi cimitirul musulman, unde situaţia este şi mai gravă, întrucât nu mai există niciun loc liber destinat înhumării. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Mangalia, Ghiulgiean Membulat, Consiliul Local Mangalia a aprobat, recent, înfiinţarea unui nou cimitir pentru comunitatea musulmană.

Acesta urmează să aibă trei hectare şi se află amplasat în apropierea fostului şantier militar. Municipalitatea a alocat, pentru acest proiect, 150.000 de lei. Tot pentru comunitatea musulmană din zona Colonişti a Mangaliei va fi înfiinţată şi o nouă moschee, geamia veche a oraşului devenind neîncăpătoare pentru credincioşi în zilele de bairam.

Supraaglomerarea cimitirelor din Mangalia a dus, în timp, şi la decizia eliminării posibilităţii cumpărării locului de veci, acestea putând fi doar concesionate pe perioade cuprinse între 7 şi 25 de ani. Primăria are, în plan, înfiinţarea unui nou cimitir, dar, deocamdată, este nevoie de identificarea unei suprafeţe de teren de dimensiuni mari unde să poată fi amenajat noul locaş de cult.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei