Ciclonul Ali în România

Valorile termice din termometre vor scădea brusc pe teritoriul României. Ciclonul polar Ali, care a devastat deja vestul Europei, va ajunge în țara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică,  aducând frig, ploi și chiar ninsori.

Răcirea accentuată a vremii se va resimți pe teritoriul țării noastre începând cu  dimineața zilei de duminică. Temperaturile vor scădea dramatic în numai câteva ore, cu peste 10 grade Celsius. De la valori de 30 de grade, cât se vor înregistra sâmbătă în Capitală, termometrele vor indica doar 17 grade pe parcursul săptămânii viitoare. Valorile termice din zonele de munte se vor situa sub zero grade Celsius. La Miercurea Ciuc, s-a așternut deja bruma, mercurul din termometre arătând doar un grad Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură din toamna instalată cu trei săptămâni în urmă.

Ciclonul Ali, format în Oceanul Atlantic, a devastat Anglia, Irlanda și Scoția, măturând teritoriul acestor țări cu rafale de 150 de kilometri la oră. La Liverpool, vântul puternic a îngreunat aterizarea unui avion cu pasageri români, aparatul de zbor ratând de trei ori manevrele efectuate de piloți în vederea aducerii acestuia pe pistă.

În parcursul său pe deasupra continentului european, ciclonului Ali a scăzut în intensitate, retrogradarea sa manifestându-se sub forma unor furtuni. Aceste fenomene sunt suficient de puternice încât să deplaseze masa de aer african care încălzește în momentul de față teritoriul României, răsturnând temperaturile din barometre.

Redactor: Mihaela Țânțaru