Chinul administratorilor uzinei Lafarge Medgidia se apropie de final

Societatea Lafarge deținea aproape 72 de hectare în municipiul Medgidia, pe mare parte dintre acestea fiind constituită fosta carieră. Conform unei hotârâri de Consiliu Local din anul 2010 și a contractului încheiat cu Municipalitatea, la închiderea suprafeței exploatate, Lafarge este obligată să ecologizeze terenul și să îl niveleze. Din cele 72 de hectare, uzina de ciment a dat până acum Primăriei 18, pentru realizarea unei stații de sortare a deșeurilor. Alte două hectare au fost împădurite și retrocedate Primăriei.

Din cele 52 de hectare rămase, Lafarge a vrut, în luna iulie, să se debaraseze de încă 23 de hectare. Motivația este una simplă: scăderea redevenței și a impozitului plătit către bugetul Primăriei Medgidia. Numai că administratorii uzinei au cam uitat să își facă treaba, adică să niveleze și să ecologizeze cele 23 de hectare. Iar consilierii locali, la ședința de la sfârșitul lunii iulie, au votat împotriva proiectului inițiat de primarul Marian Iordache, care confruntat cu acest refuz nu a mai avut curajul să reintroducă proiectul pe ordinea de zi a ședinței din luna august.

În aceste condiții, administratorii Lafarge s-au îndreptat către Consiliul Județean, pentru a scăpa de cheltuiala privind împădurirea celor 23 de hectare…sau a suprafeței care a mai rămas de plantat.

Iar consilierii județeni s-au conformat și au aprobat, la inițiativa vicepreședintelui Cristian Darie, Acordul de Asociere și Colaborare cu S.C Lafarge Ciment S.A. Prin acest parteneriat, Lafarge va beneficia gratuit de puieții plantați în pepinierele Consiliului Județean, pentru a-și realiza obligațiile pe care le are față de Primăria Medgidia.

Până în prezent , conducerea județului nu știe cu exactitate pe ce suprafață va fi refăcut, de către Lafarge, fondul forestier.

Un lucru este sigur: din noul acord încheiat azi, vor ieși mai multe părți în câștig…Dar cel mai mult, se pare că va profita tot societatea Lafarge.

Reporter: Ana-Maria Stancu / George Marinescu ; Imagine: Adrian Dina