Chevron pune capăt controverselor la Constanța

Pentru a pune capăt controverselor, compania Chevron și-a deschis porțile lucrării de prospecțiune a gazelor de șist din județul Constanța. Directorul Chevron România spune că în țara noastră se face fracturare hidraulică de 17 ani și că firma sa nu are motiv să se retragă. Oamenii avut avut ocazia, pentru prima dată, să vadă exact cum se lucrează și pentru ce. Reprezentanții companiei au menționat totuși că în sudul Dobrogei lucrările sunt în faza incipientă, în care se studiază structura solului.

Prin astfel de utilaje precum cele se verifica subsolul. Vibrațiile produse de acești mastodonți moderni sunt captate si procesate de instalațiile întinse pe sute de kilometri în Dobrogea.

Compania americană Chevron spune că lucrările din Dobrogea sunt abia la inceput și vor dura în jur de un an, în această fază incipientă. Urmează apoi etapa de explorare, care se întinde pe o perioadă de cinci ani, și exploatarea propriu-zisă a gazelor, pe durata a 25 de ani. Directorul Chevron România a punctat că firma pe care o conduce lucrează doar în condiții de siguranță, iar la Pungești, Vaslui tocmai aceasta a fost problema. Nu s-a lucrat în condiții de siguranță.

 „Obiectivul nostru final, atunci când vom fora un puţ care ar putea să fie facut peste un an, este să obţinem un fragment de rocă, precum acesta dintr-o rocă numita şist. Vrem să o analizăm, să vedem dacă există gaz în aceasta rocă. Deci nu ştim dacă vom avea aici o afacere.”

Cît despre controversele privind crearea locurilor de muncă, în proiectul de la Constanța au fost angajați 200 oameni, un sfert din aceștia fiind localnici.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu

One thought on “Chevron pune capăt controverselor la Constanța

  • 19 octombrie 2013 at 9:31
    Permalink

    MInciuni! Multe minciuni. Cei 200 care au fost angajati or sa fie fericiti sa bea apa cu gaz, nu? Va fi vai de Dobrogea. O sa avem 10 cutremure pe zi, apa infecta si vom fi nevoiti sa plecam prin lume, iar rezerva de apa subterana – bagatie a Europei – va fi si ea distrusa.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.