Cât cheltuie românul lunar pe mancare?

Chiar dacă românii nu câştigă cât alţi europeni, când vine vorba de cheltuit bani, aceștia se află în topurile clasamentelor. Cele mai multe bancnote din portofel se duc pe mâncare, potrivit unui studiu, aproape 42 la sută din totalul cheltuielilor, pentru că românului îi place să aibă masa îmbelșugată.

Românii sunt firi cheltuitoare, nu o spunem noi, ci o spun statisticile! Atunci când vine vorba de mâncare, aceștia nu se mai uită la bani chiar dacă o bună parte din salariul lunar se indreaptă într-a colo, în detrimental unor dări la stat sau a altor cumpărături. Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică, aproape jumătate din venitul lunar al unei familii din România, se duce pe alimentație. Per total, conform estimărilor europene, românii dau pe mâncare în medie 1.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 83 de euro lunar, de două ori mai puţin decât un german sau un austriac.

Salariul mediu net din România ne permite să cumpărăm 15 coşuri de alimente de bază într-o lună, pe când un polonez poate cumpăra 25, iar un german 50. Faptul că românii plătesc sume mari de bani pe mâncare nu este un lucru neobişnuit. În ultimele trei luni ale anului trecut, ei îşi cheltuiau cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare şi pe băuturi nonalcoolice.  Preţurile alimentelor, ale hainelor sau ale produselor de îngrijire personală din magazinele din România sunt de multe ori aliniate celor din alte state europene. Cu toate aceștea, salariile sunt cele care au rămas în urmă.

Reporter: Camer Niță / Oana Jărloianu ; Imagine: Narcis Verdeș