Challapa şi Billy, eroi printre dârâmâturile din Albania

Zicala ”Câinele este prietenul cel mai bun al omului” este demonstrată din plin în momentul de față în Albania, unde echipa RO-USAR trimisă de autoritățile de la București acționează de miercuri dimineață.

Challapa şi Billy sunt doi câini utilitari special instruiţi care participă în aceste zile la misiunea de căutare-salvare a victimelor seismului din Albania. Aceştia au decolat marţi seară cu două aeronave Hercules de la Baza aeriană 90 cu destinaţia Tirana.

Patrupezii acționează cu sârg printre dărâmături fiind asistați de stăpânii lor, Vlad Popescu şi Romică Chinţoi, ambii voluntari la Clubul Câinilor Utilitari din Bucureşti.

Misiunea lor este una dificilă, cu atât mai mult cu cât este prima acțiune reală de acest fel la care participă.

“Este o misiune grea pentru noi, fiind practic prima intervenţie reală a clubului în caz de cutremur. De asemenea, au fost numeroase replici care ne-au pus în dificultate, deoarece sunt multe clădiri grav avariate şi care riscă să se prăbuşească în orice moment. Sperăm să se încheie curând căutările şi să ne întoarcem acasă cu bine, atât noi, cât şi căţeii.”, a declarat de la faţa locului Vlad Popescu,  fondatorul Clubului Câinior Utilitari.

La rândul său, Romică Chinţoi a vorbit despre eficiența utilizării acestor animale în cazul producerii dezastrelor naturale.

“Un câine salvator are eficienţă sporită în detecţia persoanelor surprinse în astfel de situaţii. Acesta se deplasează rapid prin dărâmături şi poate pătrunde în zone periculoase şi spaţii înguste, fiind astfel esenţiali în localizarea victimelor. Pregătirea unui astfel de câine însumează aproximativ 1000 de ore de antrenament şi simulări de cutremur în diferite condiţii meteo şi în zone greu accesibile pentru oameni.”, a declarat Romica Chințoi.

Cele două echipele om-câine ale Clubului Câinior Utilitari prezente în Albania sunt atestate în cadrul programelor organizate de Ministerul Afacerilor Interne la Centrul Chinologic “Aurel Greblea” din Sibiu, iar intervenţia din Albania are loc în cadrul protocolului semnat de CCU cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Echipele româneşti au intervenit de miercuri dimineaţă, în sprijinul autorităţilor din Albania, în urma cutremurului în care peste 40 de persoane au decedat. Echipele de intervenţie au reuşit alături de câinii special antrenaţi să recupereze de sub dărâmături mai multe persoane decedate, printre care şi doi tineri, pe care salvatorii i-au găsit îmbrăţişaţi.

Redactor: Mihaela Țânțaru