Cetățenii turcii pot vota la Constanța

Ambasada Turciei în România a deschis, joi, două secţii de votare unde cetăţenii turci aflaţi pe teritoriul României pot vota, până duminică, pentru modificarea Constituţiei, propusă de preşedintele Turciei. Una dintre secțiile de votare se află la Constanța.

Referendumul din Turcia, privind revizuirea Constituţiei, vizează înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial şi îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat cu rang înalt şi să dizolve legislativul. Conform informaţiilor oferite de Consiliul Electoral Suprem al Turciei, în România se află peste  6.000 de votanţi înregistraţi. Numărul acestora poate fi însă unul mai mare, pentru că toţi alegătorii înregistraţi în străinătate au dreptul de a vota, în orice secţie de votare din afara ţării.

Săptămâna trecută s-au deschis secțiile de vot pentru alegătorii din șase țări europene, inclusiv Germania, unde trăiește cea mai mare comunitate turcă din Europa – aproximativ 1,4 milioane de alegători. Turcii din Olanda pot să voteze începând de miercuri. În total, aproximativ trei milioane de turci sunt chemați să voteze la 120 de misiuni turce aflate în 57 de țări.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea