Cetatea Tomis, acoperită de gunoaie, la 2 pași de primărie

Ne lăudăm cu Constanța – oraș european la malul mării, reper în turismul românesc, cu cel mai mare port la Marea Neagră,  oraș istoric datând din antichitate– dar nu avem grijă de el. Nu o spunem noi, o spun imaginile.

Dacă în alte orașe din țară, unde există cetăți antice și alte edificii istorice, autoritățile au știut să le păstreze în timp și să le pună în valoare, la Constanța nu e chiar așa. Cetatea Tomis, cunoscută în lume ca datând din comuna primitivă, urmând o ascensiune în epoca elenistică, pare a fi neimportantă și pentru constănțeni, și pentru autorități. Văzută prin ochii turistului, pare abandonată și plină de gunoaie. E adevărat, nu peste tot, ci la 2 pași de sediul Primăriei, Prefecturii și Consiliului Județean Constanța. Vegetația crescută peste măsură, crengi de copaci uscate și căzute la pământ, gunoaie care par să nu se mai sfârșească și multe alte resturi care nu ar trebui să facă parte din peisaj.

Luna trecută, una din amforele ceramice mai vechi de 2000 de ani a fost spart de hoții de fier, cărora le-a surâs suportul metalic pe care era așezat vasul. În 2011, un alt vas a fost spart din neglijența celor care au amplasat în zonă o instalație de irigat, făcând ca lutul vechi din care era confecționată amfora să se inmoaie și să cedeze. Nimeni nu a învățat nimic din asta. Cele 3 vase care au mai rămas pe poziție sunt în continuare neprotejate, exact ca înainte. Vestigii antice, coloane, inscripții, obiecte sculptate în piatră, pot fi văzute oriunde în parcul central, dar trecutul le este umbrit de kilogramele de gunoaie care le înconjoară.

Însă ceea ce atrage atenția cel mai mult este aspectul neîngrijit al parcului ce înconjoară clădirea Primăriei Constanța, încărcat cu elemente istorice. Cei mai puțin interesați de acest aspect sunt constănțenii, cei care aruncă gunoaiele în acest sector, însă de condamnat este și lipsa de reacție a autorităților.

În curând se va desfășura la Constanța ”Festivalul Antic Tomis” cu care ne place să ne lăudăm, dar nu ne place să avem grijă de ceea ce am moștenit de la înaintașii noștri.

Redactor: Daniel Albu