Cetatea Histria, o lecție de istorie pentru străini

Pe malul lacului Sinoe se află Cetatea Histria, prima colonie greacă de pe țărmul de vest al Mării Negre și cel mai vechi oraș din România. Anul acesta se împlinește un veac de când Vasile Pârvan a decis să înceapă săpăturile arheologice la cetatea ce dăinuie din jurul anului 600 înainte de Hristos. Anul trecut aproximativ 20 000 de turiști au trecut porțile cetății, mare parte dintre ei, străini.

La intrarea în cetate întâlnim și doi italieni, care au pornit într-o lungă călătorie pe bicicletă prin Europa. Turiştii sunt foarte curioși să afle lucruri noi despre România și au decis să înceapă de la malul mării, cu cetatea Histria.

În spatele zidurilor se află o importantă lecție de istorie. Cetatea adăpostea o adevărată aglomerare urbană formată din case construite în mare parte din chirpici, dar și tribunale sau catedrale.

Costul unui bilet pentru vizitarea cetății este de 7 lei la care se poate adăuga aceeași sumă pentru cei care decid să viziteze și muzeul. Grupurile organizate pot beneficia de ajutorul unui ghid. Manifestările pentru celebrarea a 100 de ani de la începerea săpăturilor arheologice vor avea loc cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie.

Reporter:Bogdan Bolojan ; Imagine: Victor Nita