Cerșetoria, afacere bănoasă pentru unii

Una dintre marile probleme din societatea modernă o reprezintă o anume categorie socială, pentru care nimeni nu găsește o soluție.

Este vorba despre tagma cerșetorilor pe care îi întâlnim la aproape orice colț de stradă. Un cerșetor poate câștiga într-o zi salariul minim pe economie. Acesta este și cazul unui bărbat din Constanța care a fost filmat în timp ce se lăuda că obține peste 1000 de lei pe zi. În imagini se vede cum cel care cere bani flutură teancul de bancnote prin faţa şoferului.

Imaginile au fost publicate luni dimineață pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța. Conform autorităților locale, localnicii și turiștii sunt generoși cu cerșetorii și fac apel la oameni să nu încurajeze fenomenul.

Cu toate că, în ultima lună, Poliția Locală Constanța a dat 70 de sancțiuni, în valoare de 9.500 lei, pentru astfel de practici, oamenii se întorc, în fiecare zi, la cerșit, uneori chiar agresând verbal trecătorii și făcând bani frumoși.

România are mari probleme cu acest segment al societății, și nu de puține ori oamenii se trezesc aproape abuzați de cerșetorii aflați pe străzi, unii dintre ei chiar violenți atunci când nu le satisfaci cerințele. Potrivit legislației din România, cerșetoria este definită ca fiind fapta persoanei care, chiar dacă are capacitatea de a muncii, apelează, în mod repetat la mila publicului. Conform Codului Penal, în România cerșetoria ar trebui pedepsită, dar, cu toate astea, există nenumărate exemple de persoane din această categorie care revin înapoi pe străzi.

Redactor: Oana Jărloianu