Cernavodă, pepiniera pe piața prostituției

Reportaj cutremurător realizat de jurnaliștii britanici de la The Guardian, la Cernavodă, având drept subiect situația tinerelor care cad victime ale traficului de persoane și industriei sexului din Europa.

Thomson Reuters Foundation şi theguardian.com au realizat un videoreportaj în care prezintă povestea unei tinere, Maia, din Cernavodă, ajunsă, de la o vârstă minoră, în industria prostituției. Fata le-a povestit jurnaliștilor britanici cum a fost plasată amatorilor de sex ocazional, într-un așa-zis salon de masaj din Constanța, chiar de cel cu care avea un copil.

Videoreportajul, de peste nouă minute, a fost postat vineri pe site-ul cotidianului britanic, sub titlul “Generaţii de fete românce traficate în industria sexului din Europa”. Maia dezvăluie o realitate cruntă, a situației tinerelor fete din orașele mici ale României.

Tânăra spune că s-a trezit prinsă într-o realitate dură, din care n-a mai putut să iasă, în condițiile în care nici măcar autoritățile, la care a apelat, nu au dorit să o ajute.

Statisticele sunt alarmante, chiar dacă autoritățile par să încerce să ascundă realitatea. Conform acestora, o treime dintre victimele traficului de persoane din România sunt minore. Maia nu este decât una dintre numeroasele românce ademenite să lucreze în bordeluri şi saloane de masaj din Europa, în speranţa că vor scăpa de sărăcia de acasă. În prezent, Maia se află într-un bordel din Elveţia, însă sora ei mai mică, Geida, speră să aibă alt viitor.

Conform organizaţiei Nightingales Children Project, care lucrează cu fete care riscă să fie traficate, “75% din fete ajung să facă lucru ăsta” la Cernavodă, unde apreciază că prostituţia este “o problemă foarte mare”. România se află printre primele cinci ţări de origine ale traficului de persoane în Uniunea Europană, precizează Thomson Reuters Foundation şi theguardian.com.

Redactor: Paul Alexe