Ceremonii contrastante la Seul și Phenian

Cele două Corei au aniversat luni împlinirea a 67 de ani de la armistițiul încheiat în 1953. Evenimentul a fost marcat separat de cele două țări, prin ceremonii contrastante.

La Phenian, în Coreea de Nord, liderul suprem Kim Jong-Un a fost înconjurat de generali care țineau în mâini pistoale ca niște adevărați gangsteri, scrie tabloidul britanic Daily Mail. Atât imaginile video, cât și fotografia de grup arată că nu au ținut cont de măsurile impuse de pandemia de COVID-19, masca de protectie nefiind purtată de niciunul dintre ei, chiar dacă în cursul week-end-ului a fost anunțat primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus în Coreea de Nord.

Armele le-au fost distribuite zecilor de generali și ofițeri superiori chiar de către dictatorul de la Phenian.

”Participanții au ținut sus pistoalele și au făcut promisiuni ferme că vor lupta pentru Kim Jong-Un cu prețul vieții.”, a transmis Agenția Centrală de Știri din Coreea.

În cadrul unui discurs susținut cu prilejul aniversării armistițiului, liderul de la Phenian, a afirmat că nu consideră că țara sa va mai trebui să lupte în războaie, deoarece arsenalul său nuclear îi garantează siguranța.

“Graţie descurajării noastre nucleare auto-defensive eficiente şi de încredere nu vor mai exista războaie, iar siguranţa şi viitorul ţării noastre vor fi garantate pentru totdeauna. Acum suntem capabili să ne apărăm în faţa oricărei forme de presiune de mare intensitate şi a ameninţărilor militare din partea forţelor imperialiste şi ostile.”, a declarat Kim Jong-Un.

În Coreea de Sud, la Seul,  zeci de veterani, purtând mască și păstrând distanțarea fizică, au marcat momentul armistițiului prin participarea la o ceremonie care le-a omagiat eforturile,  intitulată ”Zile de glorie”.

Pe un ecran mare au fost proiectate imagini cu reconsituirea conflictului, pe alocuri fiind intercalate interviuri cu veterani străini și mesaje de sprijin din partea actualilor lideri ai unor țări care au susținut Sudul în timpul confruntării, între care președintele american Donald Trump și cel francez Emmanuel Macron.

Declanşat în 25 iunie 1950 când Nordul comunist a invadat Sudul, susţinut de SUA, războiul a făcut mai multe milioane de morţi. Bunicul lui Kim Jong-Un şi lider nord-coreean la vremea respectivă Kim Ir-Sen dorea să reunifice atunci cu forţa peninsula divizată de Uniunea Sovietică şi SUA la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Forţele Nordului erau susţinute de China şi URSS împotriva forţelor Sudului şi a unei coaliţii a ONU, condusă de SUA. Încetarea focului a fost declarată la 27 iulie 1953, dar nu a fost urmată niciodată de semnarea unui tratat de pace real.

La Phenian, Războiul Coreei, numit şi “Gloriosul Război de Eliberare a Patriei”, este considerat o victorie.

De atunci Coreea de Nord şi-a creat un arsenal nuclear, necesar – potrivit ei – pentru a descuraja o invazie americană, dar care i-a atras un val de sancţiuni internaţionale.

Negocierile între Coreea de Nord şi Statele Unite sunt în impas de anul trecut, după fiascoul celui de-al doilea summit al lui Kim cu Donald Trump, la Hanoi, din cauza incapacităţii celor două părţi de a se pune de acord asupra concesiilor pe care Phenianul este necesar să le facă în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse cu scopul de a-l obliga să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

Războiul Coreei s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un acord de pace, ceea ce înseamnă că cele două ţări surori şi vecine se află tehnic în stare de război.

Redactor: Mihaela Țânțaru