Cercul Militar din Medgidia a găzduit o expoziție dedicată primăverii

Evenimentul inițiat de Asociația soțiilor cadrelor militare, Biblioteca municipală și Primăria Medgidia a adus în fața publicului mărțișoare, felicitări și alte lucrări de sezon. Banii strânși vor fi donați către un caz social.

Biblioteca Municipală Medgidia a găzduit întâlnirea doamnelor din cadrul Asociației soțiilor cadrelor militare. Șezătorile, desfășurate în ultimele săptămâni, au reprezentat un moment prielnic pentru confecționarea de produse dedicate primăverii. Lucrarile au fost executate pe material textile, cu acul, tocmai pentru a se aduce in atentie cusăturile tradiționale românesti

Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor care simbolozează înfruntarea dintre anotimpul friguros şi cel călduros, oferit şi purtat ca atare la 1 Martie. Doamnele din cadrul Asociației vor dona banii strânși din vanzarea mărțișoarelor către un caz social.

Se spune că primul mărţişor a fost şnurul împletit, roşu-alb. În schimb, prima amuletă găsită ca dovadă istorică a fost un bănuţ de aur sau de argint, o monedă care era găurită şi legată de acest şnur. Prin asta, cel care-l dăruia, îi oferea celuilalt o cheie cu ajutorul căreia se împrietenea cu soarele, simbol al fertilităţii, al împlinirii și al bunăstării.

Redactor: Paul Alexe