Cercetați de DNA Constanța

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Constantin Chera, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Virgil Lungu, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național.

1. CHERA CONSTANTIN, director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

2. LUNGU VIRGIL, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut infracțiunea de conflict de interese în formă continuată și infracțiunea prevăzută de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000 și anume „fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea şi de a controla un agent economic privat, de a înlesni efectuarea unor activităţi comerciale, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite”.

Reamintim că în 2008 directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a refuzat încheierea unui contract ce avea ca obiect supravegherea și cercetarea arheologică  pe traseul lucrărilor de la Autostrada A2 și la centura ocolitoare a municipiului Constanța. Acest lucru a adus un prejudiciu patrimoniului muzeului de aproximativ 4,5 milioane lei.

”Inculpatul Constantin Chera a permis ca o societate să se interpună şi să încheie contractul. În acest mod, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii comerciale menţionate, primind, în cadrul acestor relaţii contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

De asemenea și directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, Virgil Lungu, a efectuate recomandări scrise și verbale persoanelor interesate de încheierea unor contracte de supraveghere arheologic cu societatea în cauză.

”Inculpatul Virgil Lungu, şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât sub aspectul activităţii prestate în domeniul arheologiei, cât şi sub aspectul încasării şi virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie”, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Totodată, în perioada 2010 – 2011, Virgil Lungu a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică în baza rapoartelor de cercetare întocmite de Muzeul Naţional de Instorie și Arheologie Constanța. Dosarele celor doi au fost trimise spre judecare la Curtea de Apel Constanța.

Redactor: Denisa Stoenescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.