Centrul Maternal Mangalia a reprezentat unicul refugiu pentru nenumărate cupluri mamă-copil

În timp, Centrul Maternal Mangalia, care iniţial a fost creat numai pentru cuplurile mamă-nou născut, a ajuns să adăpostească şi mame cu copii mai mari. La ora actuală, şase tinere şi copiii lor sunt adăpostiţi în instituţia ce aparţine Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului. Cele mai multe mame provin din familii extrem de sărace şi nu au posibilitatea să asigure copiilor lor un acoperiş deasupra capului. Centrul Maternal are misiunea să modeleze aceste suflete.

Mamele sunt învăţate cum să interacţioneze în comunitate, cum să se comporte cu proprii copii, dar şi cum să prepare hrana pentru ele însele şi pentru micuţi, alături de deprinderi elementare de igienă.

Micuţii acestor mame sunt mult mai uşor de recuperat, chiar şi în cazul celor cu vârste mai mari. De exemplu, două fetiţe de origine romă, cu vârste de 10-12 ani, au fost înscrise în grupa zero a unei şcoli din localitate, unde sunt printre cele mai bune la învăţătură.

În ceea ce priveşte mamele abuzate ce caută un refugiu la centru, acestea sunt, de regulă, necăsătorite, iar asupra lor partenerii sau părinţii fac presiuni extrem de mari să părăsească domiciliul împreună cu copilul, considerând că sunt supuşi oprobriului public. Angajaţii Centrului Maternal lucrează, în aceste cazuri, şi cu familia ce a renegat mama şi pe nou-născutul acesteia.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei