Centrul de Îngrijiri Paleative Casa Soarelui, o necesitate

Centrul de Îngrijiri Paliative – Casa Soarelui Constanța, singurul loc în care oamenii bolnavi de cancer, în fază terminală, ar fi putut primi îngrijire și tratament, și-a închis porțile în luna septembrie. În prezent se efectuează demersuri pentru ca acesta să-și reînceapă activitatea.

Centrul de Îngrijiri Paliative – Casa Soarelui din municipiul Constanța și-a închis porțile cu discreție, așa cum a și funcționat, la data de 1 septembrie 2017. În această casă, peste 4000 de bolnavi de cancer au primit îngrijire și tratament. Aici, suferinzii, erau tratați și îngrijiți doar în baza asigurării medicale.

Îngrijirea paliativă presupune îngrijirea activă, totală, a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ. În prezent, președintele organizației municipale Constanța a Partidului Național Democrat, George Muhscină, consideră că preluarea Centrului de Îngrijiri Paliative Casa Soarelui de către Consiliul Județean Constanța devine o prioritate transpartinică.

”Grupul consilierilor județeni ai PNL a inițiat preluarea Casei Soarelui de către CJC cu obiectivul de a repune în funcțiune singurul centru de îngrijiri paliative din județ, prin intermediul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța”,  a declarat George Muhscină.

Acesta reamintește și faptul că PNL Constanța s-a adresat Consiliului Județean încă din luna septembrie pentru a găsi cea mai bună soluție în preluarea centrului de la Direcția de Sănătate Publică. În acest sens, a fost obținut și un acord scris, de principiu, din partea directorului Spitalului Județean, care a declarat că instituția sa este capabilă și doritoare să transforme Casa Soarelui într-o secție proprie.

Până în momentul de față nu este cunoscută poziția Ministerului Sănătății și cea a Direcției de Sănătate Publică. Cert este că se impune o soluție rapidă și eficientă pentru pacienții oncologici care au nevoie de aceste servicii.

Redactor: Sondra Sandu