Centrele de transfuzii vor fi modernizate

Centrele de transfuzii sanguine vor fi modernizate!  Ministerul Sănătății dorește ca acest proces să înceapă de îndată iar bugetul alocat în acest sens prevede deja 30 de milioane de lei pentru anul 2020.

Declarația a fost făcută de șeful ministerului de resort, Victor Costache, în cadrul dezbaterii de la Palatul Parlamentului pe care oficialul a prezidat-o. Evenimentul a avut ca temă “Reorganizarea sistemului național de transfuzie sanguină: Realități naționale și standarde europene”.

La dezbaterea de la București, au participat experți români și străini din domeniul medical transfuzional, oficiali din sistemul național de transfuzii, reprezentanți ai pacienților, dar și din cadrul Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Ministerului Sănătății și Parlamentului. Toți cei prezenți la eveniment au fost de acord cu faptul că sistemul trebuie restructurat și modernizat pentru îmbunătățirea accesului pacienților la sânge, produse și derivate din sânge.

Pe parcursul celor patru ore de convorbiri de la Palatul Parlamentului, participanții au discutat despre situația sistemului național de transfuzie sanguină, despre îmbunătățirea și eficientizarea activității de transfuzie, dar și despre necesitatea schimbării legislative urgente în domeniu.

Victor Costache le-a cerut Amaliei Şerban, director în cadrul Ministerului Sănătăţii, şi directorului general al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof. dr. C. T. Nicolau”, Violeta Oancea, să îi prezinte urgent un plan de măsuri de dotare a institutului de transfuzie.

Potrivit ministrului Sănătății, există resurse bugetare pentru plata orelor suplimentare şi angajări, astfel încât centrele de transfuzii să fie deschise şi în weekend. Acesta a mai adăugat că pentru anul 2020 este asigurat necesarul de imunoglobuline.

Redactor: Mihaela Țânțaru