Cele mai mari manevre militare navale NATO încep, de luni, în Marea Neagră

Simularile de razboi angreneaza 2.800 de militari si nave de lupta din 8 țări aliate. În cadrul exercițiului vor fi puse în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor aeriene, submarine și de suprafață.

Manevrele navale din Marea Neagră poartă numele de cod SEASHIELD si angreneaza 16 nave de suprafață, un submarin și zece aparate de zbor ale României și partenerilor.

Toate manevrele navale si situatiile de lupta vor fi coordononate de planificatori ai Fortelor Navale Române, centrul de comanda fiind situat pe Fregata Regele Ferdinand.

Statele Unite ale Americii au trimis în Marea Neagra cel mai puternic distrugator pe care îl au în Mediterana. Nava USS Porter a sosit vineri in Portul Constanta si se pregateste sa iasa în larg, luni dimineata.

Va fi un an agitat pentru apele Marii Negre. Exercitiul care începe luni este doar începutul unei serii lungi de manevre militare navale NATO in aceasta regiune a lumii. Marinarii militari români vor fi angrenați, până la sfârșitul acestui an, în planificarea și desfășurarea a 50 de exerciții, dintre care șase vor fi aplicații multinaționale planificate și conduse de Forțele Navale Române și alte 35 de exerciții multinaționale, organizate de alte structuri militare din România și de către partenerii din Alianța Nord-Atlantică.

Redactor: Paul Alexe