Cel mai puternic eveniment geomagnetic începând cu anul 2004

Inițial, această furtună geomagnetică a avut gradul unu, cel mai mic nivel pe o scara de la unu la cinci. Conform declarațiilor oficialilor agenției americane responsabila cu studiul atmosferei si al oceanelor , furtuna nu a provocat decât perturbații mici de echipamente electrice și de comunicatii, iar câteva avioane și-au schimbat rutele de zbor. Cu toate acestea, furtuna s-a înrăutățit in timpul nopții de joi spre vineri, gradul ei fiind actualizat la trei, adică puternic. Furtuna a scăzut în intensitate vineri, fiind clasată la nivelul doi 2, dar este posibil să apară noi perturbații duminică.

NASA a avertizat despre pericolul pe care l-ar putea reprezenta fenomenul solar. Într-un raport realizat de specialiști, este descris cum o furtună solară poate provoca fenomenul de ejecţie coronală a masei , un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traverseaza spațiul cu viteze supersonice. Eliberările explozive de energie în timpul furtunilor solare aruncă în spaţiu nori de particule atomice, care provoacă radiaţii de microunde şi unde radio. Acestea, la rândul lor, generează pe Pământ interferenţe electrice, afectând ecranele TV şi calculatoarele, creând salturi de tensiune în reţelele şi aparatele electrice până la distrugerea lor.Exploziile solare vor afecta telecomunicaţiile, electronicele, sistemul bancar şi transportul aerian. Reţelele naţionale electrice s-ar putea supraîncălzi, transportul aerian va fi perturbat iar dispozitivele şi aparatura electronică, dispozitivele de navigare şi sateliţii majori s-ar putea opri din funcţionare după ce activitatea solară va ajunge la capacitatea maximă.

 Sub aspect energetic, Soarele este un imens reactor termonuclear. Intensificarea erupţiilor din petele solare provaca manifestari aurorale cereşti de pe Terra, marcând debutul unui nou ciclu de convulsii solare. Activitatea soarelui se desfășoară pe cicluri cu o durată medie de 11,2 ani, determinând schimbările climatice pe Pământ. Se presupune că un ciclu solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inversează o dată la 11 ani. Un ciclu magnetic complet durează 22 de ani. NASA a avertizat recent ca activitatea solara este în desfășurare, cu un vârf de aşteptat să se întâmple în 2013, care ar putea genera niveluri enorme de radiatii care strabat planeta Pământ.

Viteza cu care furtuna  a lovit Pământul a fost de 6,44 milioane de kilometri/oră. Pe lângă modificăr la nivel electromagnetic, oamenii de știință se așteaptă la apariția unor aurore boreale în Asia Centrală. Tot ei avertizează că, dacă situația se va înrăutăți, toate aparatele de zbor vor trebui să evite Polul Nord și Polul Sud.

Acest fenomenn nu este singurul petrecut anul acesta, furtuna solară precedentă având loc pe 23 ianuarie , dar fără intensitate mare, înregistrând doar gradul unu.

Din punct de vedere al nivelului de radiații, Centrul European de Meteorologie a emis o atenţionare în acest sens şi a anunţat că cel mai probabil România se va confrunta cu acest val de radiaţii pe 30 şi 31 martie. Ultimele predinctii ale institutului, bazate pe informatiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen mediu, constau in faptul ca stratul subtire de ozon aflat deasupra Polului Nord va afecta atat Scandinavia, cat si Europa de Est, in zilele de 30 si 31 martie. Nivelul de radiaţii este ridicat în următoarele 10-14 zile, mai spun specialiştii de la Centrul European de Meteorologie, care susţin că această gaură din stratul de Ozon este cea mai mare de până acum. Ceea ce este ingrijorator, specialistii urmand sa faca avertizari ca in aceasta perioada, populatia sa umble cat mai putin in afara. Şi România se află în zona afectată de subţierea stratului de ozon de la Polul Nord, aşa că nu vă expuneţi prea mult la soare în această primavara.

Redactor: Raluca Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *