Cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră

Cel mai mare exercițiu multinațional naval – SEA SHIELD 19 – are loc în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre în perioada 5 –  13 aprilie. La exercițiu participă 14 nave militare românești și 6 nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață şi aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

,,Scenariul exercițiului este fictiv şi urmărește planificarea şi executarea unei Operații de Răspuns la Criză sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice”, transmit autoritățile Navale.

Forțele Navale Române, în calitate de gazdă, implică o structură impresionantă de forte în desfășurarea Exercițiului „Sea Shield 19”.  Forțele Aeriene Române asigură secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR şi F-16, iar forțele navale ale Statelor Unite şi ale Turciei vor acționa cu două aeronave de patrulare maritimă.
Forțele Terestre Române participă la exercițiu  cu un detașament din compunerea Brigăzii 9 „Mărășești”, pentru protecția căilor de comunicații terestre şi a portului Constanța.

Navele militare străine urmează să intre în portul Constanța sâmbătă, 6 aprilie 2019, data la care este planificată să se desfășoare deschiderea oficială a Exercițiului „Sea Shield 19”, la Terminalul de Pasageri, în prezenta șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu.

„Pe timpul celor două zile de escală în port, sunt programate vizite oficiale, dar şi ședințe de discutare a detaliilor organizatorice pentru secvențele planificate pe mare”, transmit forțele Navale.

Toate navele participante vor ieşi pe mare luni, 8 aprilie, pentru o săptămână în care îşi vor sincroniza toate eforturile în vederea îndeplinirii obiectivelor Exercițiului multinațional „SeaShield 19”.

„Sea Shield 19” se suprapune peste două aniversări importante ale comunității euro-atlantice din luna aprilie. Prima marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO, în aprilie 1949, iar a doua, împlinirea a 15 ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice.

Redactor: Mihaela Țânțaru