Cel mai amplu exercițiu ISU pentru cutremure din 2019

În Capitală, s-a desfășurat în data de 10 octombrie cel mai amplu exercițiu din acest an, pentru verificarea capacității de răspuns în cazul unui seism. 

Acțiunea a fost organizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov.

”S-a simulat un cutremur cu intensitatea de 7,2 grade pe scara Richter, un exercițiu care impune implicarea unui număr foarte mare de persoane care se găsesc în aceste clădiri de birouri, peste 2.500 de persoane, fiind cel mai mare execițiu din anul 2019.”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Isu București – Ilfov.

Potrivit scenariului, 20 de persoane au rămas blocate în clădiri, acestea fiind în imposibilitatea de a se salva singure. Alte 1930 de persoane au fost evacuate.

”Sunt și observații în ceea ce privește modul nostru de intervenție pe care trebuie să le corectăm. Într-un ritm mai alert trebuia să se facă evacuarea, resursele ajung la locul intervenției din mai multe unități de intervenție și toate aceste lucruri trebuie analizate și găsite soluțiile cele mai bune pentru viitor. Acesta este și rolul exercițiului.”, a mai adăugat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Isu București – Ilfov.

Au fost puse în aplicare procedurile de lucru aferente situațiilor tactice, care implică stingerea de incendii, salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături sau la înălțime, triajul victimelor în puncte medicale avansate, acordarea primului ajutor calificat și transportul acestora la spitale.

Intervenția cu funicularul a fost una deosebit de importantă într-o situație reală în care sările unei clădiri înalte se prăbușesc.

”Acele scări în urma seismului s-au prăbușit, potrivit scenariului. Nu am avut acces decât pe fața clădirii, am urcat cu o echipă de alpiniști, am realizat un dispozitiv de coborâre cu ajutorul funicularului și ceea ce ați văzut a fost procedeul în care victima și cu salvatorul în spate coboară pe aceste două corzi. Înălțimea  a fost etajul 5, lungimea tirolianei aproximativ 30 – 40 de metri (…).”, a declarat Adrian Dinu, comandantul Detașamentului Special de Salvatori din cadrul ISU București – Ilfov.

ISU menționează că verificarea modului de intervenție în cazul unui seism se realizează periodic, pentru pregătirea efectivelor proprii și în regim integrat, cu celelalte instituții care au rol de asigurare a managementului situațiilor de urgență.

Redactor: Mihaela Țânțaru