Cei mai mulți dintre constănțeni nu au simțit cutremurul de duminică dimineață

Cei mai mulți dintre constănțeni nu au simțit cutremurul de duminică dimineață.  În cazul unui seism puternic oamenii recunosc că nu ar ști excat cum să reacționeze.  Mărturiile gesturilor făcute de foarte multă lume sunt îngrijorătoare.

Oamenii trebuie să stea sub pereţii de rezistenţă din locuinţă atunci când se produce un cutremur de mare intensitate, să nu folosească scările sau liftul, care sunt cele mai nesigure în timpul unui seism, şi să aibă o trusă care să conţină apă şi conserve, fluier, lanternă şi medicamente.

Greșelile pot fi fatale la un seism mai puternic, tocmai din cauza unor acțiuni greșite

Iată recomandările specialiștilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru cazul în care cutremurul vă surprinde în casă:

  • Rămâneți în interior! După primele mişcări seismice, pot urma replici suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. Oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
  • Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Sau acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
  • Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
  • Nu săriţi pe fereastră.
  • Nu folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede.
  • Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe sau mobilier înalt.
  • Nu vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate. Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.

Specialiştii ne recomandă să avem pregătit în casă un rucsac pentru situaţii de urgenţă. Acesta va conţine obiecte care vă vor ajuta să supravieţuiţi trei – cinci zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș