Cei 250 de lei cât reprezintă indemnizaţia de somaj s-au dovedit extrem de atractivi

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare în judeţe ca Vaslui, Vâlcea, Harghita sau Teleorman, unde ponderea absolvenţilor care au cerut indemnizaţie de şomaj variază între 33% şi chiar 80%.

Ce soluţii au tinerii care vor să muncească, dar nu au unde? Cum se poate întreţine un absolvent de liceu într-o economie care nu poate genera mai mult business şi mai multe locuri de muncă?

„Situaţia depinde foarte mult de la judeţ la judeţ. Până nu de mult ei puteau să se îndrepte spre construcţii, dar acum industria asta trece printr-o perioadă destul de proastă, mai ales că principalul motor – statul – nu va mai face atât de multe investiţii. Specialistii spun că aceşti tineri ar trebui să se orienteze spre specificul judeţului din care fac parte sau spre agricultură. Ar putea fi o soluţie bună pentru câteva luni. Şi mai există şi soluţia relocării spre judeţele din apropiere sau chiar în Bucureşti“

Ministerul Muncii, instituţia care ar trebui să ofere cele mai multe şi mai eficiente strategii de redresare a unei astfel de situaţii, pare sa nu aiba inca o solutie. In acelasi timp, expertii in domeniu spun ca  România ar putea şi ar face bine dacă ar urma modelul german, care este foarte axat pe pregătire profesională, pe practică. Sunt foarte multe meserii care la noi sunt neacoperite în şcoli şi singurul loc unde tinerii pot învăţa este chiar locul de muncă. Pregătirea trebuie adaptată la structura pieţei forţei de muncă si avem nevoie de sisteme de îndrumare timpurie, care să le ofere tinerilor încă din liceu o perspectivă asupra direcţiilor spre care ar putea să se orienteze în carieră.

Tinerii care nu acceptă să se angajeze nici măcar ca muncitori necalificaţi sau voluntari ar trebui să se gândească la faptul că peste un an vor fi nevoiţi să se „bată“ cu o nouă serie de absolvenţi gata să intre pe piaţa muncii.

In consecinta, cine-i tanar si munceste, e nebun si nu gandeste?