“Ceasul morții lui Trump”

În celebrul Times Square din New York, a fost montat un imens ecran intitulat ”Ceasul morții lui Trump”. Așa-zisul mecanism arată numărul deceselor provocate peste Ocean de pasivitatea liderului de la Casa Albă faţă de noul coronavirus.

„Ceasul”, creat de cineastul Eugene Jarecki, a fost instalat pe o clădire părăsită odată cu pandemia din celebra piaţă.

În după-amiaza zilei de marţi, pe site-ul Trump Death Clock era afişat la un moment dat numărul 48.748. În același timp, ceasul indica că la nivel naţional, se înregistrau în total peste 81.246 de decese provocate de pandemia de Covid-19. Însă, aproape ca  secundele unui ceas, cifrele se schimbă grăbite purtând pecetea sumbră a morții.

Pe pagina web, privitorii curioși sunt întâmpinați cu un scurt comentariu.

”Președintele Trump a refuzat să acționeze până pe 16 martie. Epidemiologii estimează acum că, dacă măsurile ar fi fost implementate cu o săptămână mai devreme, 60% dintre decesele provocate de Covid-19 în America ar fi fost evitate.”

Și astfel afișajul „ceasului” crește conform acestei presupuneri care afirmă că 60% din decesele din Statele Unite ar fi putut fi evitate dacă Administrația Trump ar fi decis să promulge regulile de distanțare și închidere a școlilor cu o săptămână mai devreme decât a făcut-o, și anume pe 9 martie în loc de 16 martie.

Regizorul din New York, premiat de două ori la festivalul de film Sundance, a explicat că folosește această cifră „prudentă” de 60%, pentru că ea este cea calculată de unii specialiști pe baza observațiilor făcute la mijlocul lunii aprilie de respectatul Anthony Fauci . Celebrul epidemiolog și consilier al lui Donald Trump a indicat apoi că punerea în aplicare a acestor măsuri începând cu 9 martie „ar fi putut salva vieți”.

În total, în Statele Unite ale Americii, au fost depistate mai mult de 1,35 milioane de contaminări cu temutul virus sars-cov-2.

Redactor: Mihaela Țânțaru