Ce trebuie să faceți când vedeți un delfin eșuat

Sub genericul ”Contăm pe oameni pentru salvarea delfinilor!”, Organizația Non Guvernamentală ”Mare Nostrum” trage un semnal de alarmă asupra cazurilor delfinilor eșuați pe plaje. Specialiștii ne învață ce și cum să facem pentru a salva mamiferele, fără să le punem viața în pericol.

Pe data de 1 septembrie a.c., turiștii și salvamarii aflați pe plaja stațiuni din Eforie Sud au găsit un delfin eșuat în apele de mică adâncime. Oamenii au cerut ajutorul specialiștilor, însă, până la venirea acestora, au încercat din proprie inițiativă să întoarcă delfinul în larg, dar acesta a revenit la mal de fiecare dată.  Este greșită această manevră, spun specialiștii de la Mare Nostrum, întrucât un delfin suferind alege întotdeauna să se îndrepte către țărm, urmându-și instinctul primar de conservare a speciei.

”Delfinul comun, în mod particular, nu vine unde sunt oameni la mal, sub nicio formă, decât dacă este bolnav. În consecință, nu trebuie să facem, din prima, eforturi de a-l îndepărta, pentru că el, mamifer fiind, are nevoie să respire și este un comportament ancestral al cetaceelor de a eșua pe uscat, acolo unde pot să respire fără efort. (…) Dacă întâlnim un delfin la mal, nu trebuie să ne repezim să-l împingem spre larg, mai ales cu metode barbare – tras cu funii de coadă ș.a.m.d. – pentru că se îneacă (…).  În consecință, ajuns la mal, trebuie lăsat acolo și chemați specialiștii, care să-l examineze și ei decid dacă acel delfin poate sau nu să fie dus înapoi, în larg”, a explicat Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, din Constanța.

Reamintim că delfinul la care se face referire a murit în drum spre Delfinariu, din cauza problemelor de sănătate pe care le avea, dar și din cauza neștiinței omenilor, care au intervenit fără a avea cunoștințe despre cum anume trebuie procedat în astfel de situații.

Redactor: Daniel Albu