Ce se întâmplă cu titularizarea

Un proiect de lege controversat a fost  adoptat ieri, de către senat. Valabilitatea examenului de titularizare va crește de la șase la zece ani. Astfel, dacă profesorii vor da testarea mai rar, posturile de cadru didactic titular vor fi accesibile cu mult mai greu unui profesor debutant.

Senatul a adoptat, luni, un proiect legislativ care prevede extinderea perioadei valabilității testelor de titularizare. Astfel,  valabilitatea testărilor va crește de la șase la zece ani.

Proiectul prevede clarificarea unor aspecte privind titularizarea cadrelor didactice, detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar și  detaşarea pentru ocuparea unor posturi didactice din unităţi de învăţământ.

În prezent, legea prevede că dascălii trebuie să obţină media și nota de cel puțin 7,00, la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat, în ultimii şase ani.

Prin amendamentul Comisiei pentru învăţământ din Senat, însuşit în această săptămână de plen, cadrele didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar particular trebuie să obţină cel puțin nota și media 7,00,  la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar, în ultimii zece ani.

Proiectul face parte din categoria legilor organice. Pentru adoptarea acestui tip de lege,  este necesarã întrunirea votului majoritãții membrilor Camerei în care este discutatã respectiva lege.

Redactor: Isabela Boantă