Ce se întâmplă cu tichetele de masă după 1 ianuarie

Trecerea la impozitarea cifrei de afaceri în loc de cea a profitului, ar putea avea consecințe negative pentru angajați. Numărul persoanelor care vor beneficia de tichete de masă ar putea scădea considerabil începând cu 1 ianuarie 2018.

Tichetele de masă, sunt în prezent beneficii salariale preferate atât de angajați cât și de angajatori. Conform unui studiu al Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete, acestea  reprezintă un instrument de motivare cu popularitate ridicată în rândul angajaților. Dacă până acum, angajatorii apreciau sistemul de tichete datorită beneficiilor fiscale pe care le aduce, situația se va modifica începând cu 1 ianuarie. Deoarece firmele cu profit sub un milion de euro vor plăti impozit în funcție de veniturile firmei și nu în funcție de profit, angajatorii nu vor mai fi motivați din punct de vedere fiscal să acorde tichete de masă. Tichetele vor putea fi acordate în continuare, însă nu va mai exista nici un avantaj fiscal în urma acordării lor.

 “Angajatorii vor acționa diferit, nu va exista o singură modalitate de reacție. Nu cred că obligatoriu se va micșora numărul celor care primesc bonuri, mai ales că acest drept este trecut în contractele de muncă.”, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz, citat de Libertatea.

Tichetele se scădeau până acum din profitul impozabil, aducând beneficii angajatorului.

Redactor: Isabela Boantă