Ce probleme putem intampina odata cu aparitia maselei de minte

Desi traditia spune ca aparitia maselei de minte coincide cu o varsta maturitatii in gandire, nu intotdeauna acest eveniment este un motiv de bucurie!

Cea mai frecventa situatie este cea in care molarul 3 nu a strapuns complet gingia, fiind doar pe jumatate iesit si deseori exista dureri in acea zona.

Pe locul doi ca frecventa sunt cariile molarului de minte, care apar din doua motive: acest dinte are o mineralizare deficitara si datorita pozitiei pe arcada este mai putin acesibil curatarii cu periuta.

O alta posibilitate este ca maseaua de minte sa nu fi aparut pe arcada, ci sa ramana inclusa in os,fara sa strapunga gingia. Si aici putem doua situatii: – sa nu apara nici o problema, sau sa aiba un ax oblic, impingandu-l pe vecinul lui, molarul 2, si provocandu-i carii pe radacina.

Ultima varianta este ca maseaua de minte a strapunga gingia, intr-o pozitie anormala: mult inclinat spre obraz sau spre limba, deoarece acesta pur si simplu nu mai are spatiu pe arcada.

Netratate, problemele molarilor de minte pot duce la complicatii precum boli gingivale, infectii severe, inghesuirea dintilor, carii sau chisturi. In unele cazuri, eruptia maselei de minte nu prezinta simptome deranjante care sa determine un consult de specialitate.

Daca medicul stomatolog considera ca este necesara o interventie, san u va faceti griji, va avea loc sub anestezie locala, administrata sub forma injectabila. Dupa operatie se poate resimti un discomfort, durerea fiind ameliorata prin administrarea de analgezice. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda antibiotice pentru evitarea infectiilor.

Exista si cazuri in care molarii se dovedesc a fi utili. Ei pot fi folositi in cadrul lucrarilor dentare, in cazul in care molarii adiacenti sunt compromisi.

In orice caz, este recomandata o igiena orala adecvata.