Ce înseamnă “certificate verzi” şi “contribuţie pentru cogenerare” la factura de electricitate

“Certificatele verzi” şi “contribuţia pentru cogenerare” se apropie deja de 20% din valoarea facturii. Ambele taxe sunt directive europene, adoptate într-o formă sau alta de toate ţările membre.

Certificatele Verzi reprezinta o formulă prin care distribuitorii de energie subvenţionează investiţiile în surse de energie regenerabilă – eolian, solar, hidro. În total, în următorii 10 ani ar trebui ca 10 miliarde de euro să iasă din buzunarele consumatorilor şi să intre în ale producătorilor de energie verde. Scopul este ca, până în 2020, 24% din energie să provină din surse “verzi”

Contribuţia pentru cogenerare este o formulă prin care distribuitorii de energie subvenţionează producţia simultană de electricitate şi căldură, mai exact “cogenerare de înaltă eficienţă”. Costul pe 12 ani este de 4,7 miliarde de euro. Şi aceasta este o schemă pe care România a mai experimentat-o şi la care stă “bine”; este vorba de tradiţionalele CET-uri care în afară de curent produc şi căldură pentru RADET-uri, care vine pe instalatie şi încinge caloriferele la preţuri ameţitoare.

La final, observam ca pe lângă consum care e maxim jumătate din totalul facturii, mai avem de plătit: 1) Factură uriaşă la RADET, care continuă să includă indirect “pierderile de pe reţea”; 2) Taxele care se transformă în subvenţii pentru căldură; 3) Gazele ; 4) Certificatele verzi în schimbul faptului că CET-urile de de “înaltă eficienţă”, scot fum. 5) TVA, acciză, taxa radio TV.

Acum, pentru a va putea tine in priza, ar trebui sa va prezint modul de lucru al baietilor destepti din energie. Insa cum nu suntem o emisune de investigatii, vom presupune deocamdata ca acesti baieti destepti reprezinta doar o legenda urbana.