Ce este acneea și cum o tratăm

Acneea este o afecțiune a pielii, datorată interacțiunii dintre bacteriile saprofite normale și hipersecrețiile glandelor sebacee, localizate la nivelul dermei. Această interacțiune are ca rezultat acoperirea porilor, producându-se astfel apariția coșurilor, a punctelor negre și albe. Tocmai de aceea, cel mai adesea acneea se manifestă la nivelul feței, gâtului, al spatelui și al toracelui.

Ceea ce ingreunează tratarea acneei este alegerea eronată a tratamentului. Mulți dintre noi aleg să folosească fie produse farmaceutice, fie chiar produse cosmetice, fără să țină cont de faptul că acestea conțin o formulă general-valabilă, ce nu se poate modela in funcție de particularitățile fiecărui organism.

Anumite ingrediente din produsele cosmetice pot irita tenul, favorizând apariţia acneei. Încearcați să evitaţi produsele care conţin coloranţi artificiali, ulei mineral şi alţi derivaţi din petrol sau  parfumuri sintetice.

Bureţii şi pensulele pe care le folosiți pentru aplicarea machiajului sunt o sursă nesfârşită de bacterii care pot favoriza acneea. De aceea este recomandat ca bureţii să fie de unică folosinţă, iar pensulele să fie curăţate măcar o dată pe săptămână.

Produsele precum cremele, unguentele sau gelurile nu fac decât să trateze acneea parțial și doar la suprafață.

Pentru a preveni și combate acneea, controlați-vă nivelul de sebum, spălându-vă fața de două ori pe zi. Să nu folosiți săpunuri tari pentru că acestea nu fac decât să usuce pielea, “obligând” glandele sebacee să producă mai mult sebum, pentru a va hidrata tenul. Deasemenea este foarte important să schimbați zilnic prosopul sau să folosiți servețele speciale pentru față. Optați pentru o alimentație sănătoasă, constituită din fructe și legume proaspete, carne slabă și pește. Aceste alimente vor ajuta la eliminarea toxinelor din organismul dumneavoastră. In plus este bine să renuntați la cafea, tutun și alcool.

Nu uitați că prevenirea acneei  nu necesită decât un trai și o alimentație echilibrată, alături de o igienă corespunzătoare.