Ce beneficii aduc asupra sănătății noastre legumele verzi

Primăvara, piețele arată ca niște farmacii bio, de care noi ar trebui să profităm. Cele mai benefice legume, necesare organismului nostrum  sunt-

Ceapa verde si usturoiul verde- Au minunate calități curative, efecte anti-cancer, sunt ideale in detoxifiere si curață sângele de toxine. Erau folosite incă din antichitate pentru tratarea stărilor de melancolie. Sunt bune diuretice și impiedică retenția apei in organism. Ideal este să le mâncați crude in salate.

Leurda – sau usturoiul sălbatic, are aceleasi proprietati ca si usturoiul:  este antiviral si antibacterian, detoxifică, curață venele de grăsimi. Frunzele de leurda pot fi consumate atat in salate, cat si in mancaruri, ca si usturoiul. Sucul de leurdă ajută la stimularea sistemului imunitar și combate astenia de primavera, iar datorită alicinei din compoziție este expectorantă, tonică si antiseptică.

Spanacul – asigură necesarul de fier, calciu, beta caroten si vitamina K, vitamină care ajută la creșterea rezistenței vaselor sanguine si, prin aceasta, la reducerea riscului de accident vascular.

Loboda – Este vedeta sezonului. Frunzele colorate sunt de cele mai multe ori folosite in ciorbele de primavera. Loboda este bogată in vitamina C, conține fier și cantități insemnate de vitamina K.

Stevia – este bogata in vitamine (C si K), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier și  zinc), în proteine si fibre și are efect detoxifiant puternic. Stevia poate fi mancată crudă, dacă planta este tânără sau gătită simplu ca si spanacul si urzicile. Se foloseste in mod special la ciorbele de verdeturi care se fac, mai ales, primavara.

Urzicile – conțin clorofila, săruri de calciu, magneziu și fier și vitaminele A, B2 si K. Sub forma de infuzie sau preparate, urzicile sunt recomandate la tratarea gastritelor, in caz de hipertensiune, arterită sau alte afecțiuni vasculare.

Mărar, pătrunjel si leuștean – Dincolo de aromă, sunt adevarate surse de minerale și vitamine. Puneți mărar și pătrunjel proaspat in toate salatele, chiar dacă rețeta originală nu cere acest lucru, iar leuștean, din belșug, in toate ciorbele. Poftă bună!