CCR: Dezbaterea sesizării lui Tăriceanu, amânată pentru 23 noiembrie

Dezbaterea solicitării Președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost amânată de către Curtea Constituțională pentru data de 23 noiembrie. Sesizarea acestuia vizează ancheta procurorilor Direcției Naționale Anticorupție legată de modul în care au fost adoptate, în Guvern, hotărârile referitoare la insula Belina.

Curtea Constituțională a României a amânat discutarea sesizării lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru data de 23 noiembrie.

”Am amânat cauza pe 23 noiembrie pentru aprofundare. Nu se va repune pe rol, s-au amânat deliberările. N-am cerut niciun fel de explicaţii, nici informaţii suplimentare, pur şi simplu pentru o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susţinute azi în şedinţă”, a precizat Valer Dorneanu, preşedintele Curții Constituționale.

Acesta a mai afirmat că cei doi judecători care au lipsit de la ședința de joi, Maya Teodoroiu și Ștefan Minea, nu vor participa la dezbateri data viitoare.

Prin documentul înaintat unicei autorități de jurisdicţie constituţională din România, independentă faţă de orice altă autoritate publică, Președintele Senatului a cerut ca aceasta să constate existența conflictului juridic dintre puterea judiciară și cea executivă. O altă solicitare a lui Călin Popescu-Tăriceanu adresată Curții Constituționale se referă la constatarea de către aceasta că motivul dezacordului dintre Guvernul României și Direcția Națională Anticorupție, componentă a Ministerului Public, îl reprezintă atribuirea în mod abuziv a acesteia din urmă a dreptului de anchetare a circumstanţelor, împrejurărilor, oportunităţii şi legalităţii elaborării Hotărârii Guvernului nr. 858/2013 și a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013. Totodată, Tăriceanu a cerut ca CCR să statueze că, pe viitor, procurorii anticorupție nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.

La rugămintea premierului, la CCR a fost prezent, să susțină sesizarea Președintelui Senatului, și Ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Redactor: Mihaela Țânțaru