Cazuri de scarlatină într-o grădiniță din Murfatlar

Au apărut primele cazuri de scarlatină la Constanța. Mămicile care au copiii la Grădinița nr. 2 din Murfatlar, sunt îngrijorate, deoarece mai mulți copii s-au îmbolnăvit de scarlatină. Situația este însă sub control, primele măsuri au fost deja luate, a fost făcută dezinfecție după primul caz apărut în întreaga unitate de învățământ.

Trei copii au fost internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, la sfârșitul săptămânii trecute, cu simptomatologie de scarlatină. Cazul a ajuns  în atenția specialiștilor de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Constanța, pentru a putea declara focar de scarlatină trebuie să fie trei cazuri confirmate.

Scarlatina este o boală infecțioasă și deosebit de contagioasă. Aceasta se transmite pe cale respiratorie, fie direct, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii sau strănutului, fie indirect, prin obiecte contaminate. Dacă acum un secol, era o cauză importantă de deces în rândul copiilor, astăzi este aproape inofensivă, datorită tratamentelor corect administrate. Lunile în care apar cele mai multe cazuri în România, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, sunt mai-iunie și noiembrie-decembrie.

Reporter: Oana Jărloianu