Cazul Skripal, în tăișul dezbaterilor a trei lideri

Bruxelles-ul a fost gazda dezbaterilor a trei mari lideri europeni, tumultul provocat de cazul Skripal fiind principala temă de discuție a acestei întrevederi. Întrunirea, anunțată de Administrația de la Palatul Elysee, s-a desfășurat în marja summitului european din capitala Belgiei.

Cazul otrăvirii cu neurotoxină a fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic a atras reacții dure din partea Londrei, care a învinovățit Moscova pentru această agresiune, considerată ca fiind prima utilizare a unei arme chimică, în Europa, după Al Doilea Război Mondial. Acuzele aduse Rusiei au provocat tulburări în relațiile diplomatice dintre Kremlin și Palatul Westminster.

Controversatul subiect al atacului asupra fostului agent dublu a constituit principala temă abordată la Bruxelles, în cadrul întrevederii dintre premierul britanic, Theresa May, cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel. Întrunirea celor trei lideri de vârf ai politicii ”Bătrânului continent” s-a desfășurat în marja reuniunii Consiliului European din metropola belgiană. Încă de la sosirea la Bruxelles, șefa guvernului britanic și-a exprimat nemulțumirea cu privire la cazul Skripal, considerându-l o agresiune ce nu respectă frontiere de stat.

”Cazul rus indică un atac direct împotriva Regatului Unit. Când are loc un atentat împotriva a două persoane, pe o stradă din Salisbury, ridic această problemă cu partenerii mei europeni, pentru că este clar că amenințarea rusă nu respectă frontiere și că, într-adevăr, incidentul din Salisbury face parte dintr-un pact rus de agresiune împotriva Europei și a vecinilor săi, din Balcanii Occidentali până în Orinetul Mijlociu.”, a declarat Theresa May

Solicitarea de solidaritate, adresată partenerilor europeni, de către premierul britanic a primit aviz favorabil, în cadrul Consiliului European. Concluzia unanimă a statelor din Uniunea Europeană cu privire la vinovăția Rusiei a determinat discuții pe baza demersurilor care trebuie întreprinse în această situație.

Decizia comună a țărilor Uniunii Europene a constat în rechemarea pentru dezbateri a ambasadorului Blocului Comunitar în Rusia, unele state adoptând măsuri mult mai tranșante, exprimându-și intențiile de expulzare a diplomaților ruși și de rechemare a propriilor delegați.

Demonstrația de intenție este o demonstrație de unire, ce lucrează în apărarea valorilor Uniunii Europene împotriva agresiunii ruse.

Găsiți în stare de inconștiență  pe o bancă din zona unui centru comercial din Salisbury, Serghei Skripal și fiica sa Iulia sunt spitalizați, din data de 4 martie, starea lor fiind, în continuare, critică.