Cazul Skripal activează legea talionului

Cazul Skripal a devenit o adevărată prăpastie a pierzării pentru relațiile diplomatice dintre Rusia și Occident. Solidare cu Marea Britanie, o serie de state au blamat Kremlinul, damnarea aducând, ca măsuri de retorsiune, expulzări de diplomați.

Împovărarea relațiilor diplomatice dintre Rusia și Marea Britanie, ca urmare a atacului cu agent neurotoxic, efectuat pe teritoriul Regatului Unit, asupra fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, a avut repercursiuni  negative și asupra contextului diplomatic dintre Rusia și alte state. Climatul politic dificil a survenit pe fondul exprimării solidarității cu Marea Britanie. Acuzele aduse Kremlinului de către autoritățile de la Londra au găsit suport prin exprimarea  deciziei de a-și retrage diplomații de pe teritoriul Rusiei.

Votul de blam dat Moscovei la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles a ricoșat tot mai acut, la începutul acestei săptămâni, într-un număr semnficativ al expulzărilor de diplomați ruși, anunțat de o serie de țări din Blocul Comunitar. În acest sens, Franța, Germania și Polonia retrag fiecare un număr de patru delegați, Cehia și Lituania își cheamă în țările lor câte trei oficiali fiecare, în timp ce Danemarca, Olanda, Italia și Spania expulzează câte doi diplomați. Riposta Uniunii Europene este arătată și de Estonia, Croația, Finlanda, Ungaria, Letonia, Suedia și România, comunicatele lor declarând persona non-grata câte un singur diplomat rus.

Spiritul de coeziune manifestat de țările Uniunii Europene este susținut și de Administrația de la Casa Albă pentru care au devenit indezirabili 48 de oficiali de la consulatul Rusiei în Seattle și 12 din misiunea rusă a Organizației Națiunilor Unite. Aceștia au la dispoziție șapte zile pentru părăsirea teritoriului american.

Măsuri de retorsiune similare au fost anunțate de Ucraina, 13 diplomați ruși urmând să-și înceteze activitatea în această țară.

Indezirabilitatea a fost exprimată de guvernul canadian în cazul a 4 diplomați ruși, acesta respingând, totodată, trei cereri ale Moscovei pentru personal diplomatic suplimentar.

Retragerea acreditării ambasadorilor numiți de Kremlin a fost hotărâtă și de Albania și Australia, decizia lor vizând declararea ca indezirabili a câte unui număr de doi oficiali.  Represalii la adresa Moscovei au survenit și din partea Norvegiei și Macedoniei, expresia ralierii lor la blamarea Rusiei confirmând ca persona non-grata câte un singur diplomat.

Redactor: Mihaela Țânțaru