Cazare şi masă gratuite pentru elevi, la C.N. Kemal Ataturk din Medgidia

Colegiul Național „Kemal Ataturk” a devenit, de-a lungul anilor, o instituție emblematică. Înfiinţată în anul 1995, unitatea de învățământ funcţionează și astăzi pe baza unui protocol de colaborare româno-turc.

Colegiul beneficiază de o colaborare fructuoasă cu Republica Turcia. Programele educaționale din cadrul instituției le asigură elevilor accesul la toate informațiile necesare. Liceul este singurul din ţară cu profil teologic musulman şi singura unitate de învăţământ preuniversitar de stat  care oferă elevilor externi cazare şi masă gratuite în internat.

Predarea limbii turce şi a disciplinelor de specialitate la profilul teologic este realizată de profesori calificaţi din Republica Turcia. De asemenea, la profilul pedagogic, tinerii pot practica meseria în cadrul grădiniței bilingve afiliate colegiului. Accan Mologani spune că toate îmbunătățirile  aduc un plus de calitate actului educațional, astfel că specilalizările sunt tot mai căutate de la un an la altul.

Directorul colegiului reamintește elevilor care vor susține examenul pentru admiterea la liceu că trebuie să susțină înainte de examen anumite probe eliminatorii.

După 1990, președinții de atunci ai României și turciei, Ion Iliescu și Suleiman Demirel, au semnat un protocol pentru reînființarea seminarului musulman și reconstrucția complexului de clădiri din Medgidia. Partea turcă se angaja să finanțeze complet această construcție, însă, în anul 1995, un nou protocol transforma seminarul musulman din Medgidia în Liceul pedagogic și teologic Mustafa Kemal Ataturk, finanțat de guvernul de la Ankara. Din 2000, instituția de învățământ a devenit Colegiul Național „Kemal Atatürk” și reprezintă un motiv de mândrie atât pentru români, cât și pentru musulmani.

Redactor: Daniel Albu