Caz nemaiîntâlnit la Iași

Doi fraţi au iniţiat demersuri în justiţie pentru ca tatăl lor să fie declarat mort. Cei doi au susţinut că părintele lor nu a mai dat niciun semn de viaţă de două decenii, după ce a plecat la muncă în Turcia. Cazul i-a pus în încurcătură pe judecători, care au avut nevoie de cinci ani pentru a ajunge la un verdict.

Fraţii Gabriel și Radu Vornicu au deschis proces la Iaşi în 2013, la scurt timp după ce mama lor a decedat. Aceștia au cerut instanței să îl declare mort pe tatăl lor, Petru Vornicu. Potrivit celor doi bărbați, părintele ar trebui să aibă acum 65 de ani.  Cei doi frați cred tatăl lor că este decedat deoarece de aproximativ 20 de ani nu au mai primit niciun semn de viaţă de la el.

Petru Vornicu a plecat din România în 1998, alături de un prieten, pentru a munci în Turcia. Bărbatul a ţinut legătura cu familia sa doar jumătate de an, după care nu a mai putut fi contactat şi nici nu s-a mai întors acasă.

Abia după cinci ani, judecătorii de la Tribunalul Iași au concluzionat că argumentele fraţilor nu sunt suficiente pentru a-l declara decedat pe tatăl lor. Aceștia au mai precizat că cei doi frați nu au dovedit că au fost în Turcia pentru a-şi căuta tatăl. De asemenea, o adresă venită de la Interpol a arătat că această instituţie nu a fost solicitată vreodată pentru a-l găsi pe Petru Vornicu, care nu figurează în prezent ca fiind dispărut sau dat în urmărire internaţională.

“Elementele pe care le au dispoziţie aceştia şi care au fost prezentate de reclamanţi fac într-adevăr foarte probabilă varianta morţii tatălui lor, în condiţiile în care acesta era alcoolic, a plecat de acasă şi nu a mai dat niciun semn din anul 1997. Totuşi, în condiţiile în care acesta era integrat în câmpul muncii (…), este greu de înţeles de ce nimeni nu a semnalat dispariţia sau moartea sa, fiind evident că acesta nu s-a mai prezentat nici la serviciu într-o astfel de ipoteză. Totodată, nu poate fi exclusă nici ipoteza construirii unei noi vieţi în Turcia sau în altă parte de către tatăl reclamanţilor, pentru o persoană cu probleme de alcoolism fiind chiar o ipoteză cu un grad relativ ridicat de probabilitate, mai ales dacă a plecat în altă ţară la muncă fără să lase un minim de date certe despre locul unde poate fi găsit sau unde lucrează“, au stabilit judecătorii.

Cu toate acestea, potrivit Codului Civil, „în cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă”. Legea mai prevede că, persoana care a dispărut în împrejurări deosebite, cum sunt inundaţiile, cutremurul, catastrofa de cale ferată ori aeriană sau într-o altă împrejurare asemănătoare, poate fi declarat mort, dacă au trecut cel puţin 6 luni de la data împrejurării în care a avut loc dispariţia.

Prin urmare, în astfel de situaţii, moştenitorii nu pot beneficia de bunurile rămase în urma dispărutului cât timp la notar sau la instanţă, nu este adus un act din care să reiasă decesul sau renunţarea celui în cauză la moştenire.

Redactor: Oana Jărloianu