Căutările zborului MH370, reluate

Căutările rămășițelor aeronavei, care în urmă cu patru ani efectua zborul MH370, și care a dispărut de pe ecranele radarelor, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur, au fost reînnoite.

Autoritățile malaeziene au anunțat că, în data de 23 ianuarie, au fost demarate noi căutări ale aeronavei care la 8 martie 2014 dispărea de pe ecranele radarelor, la scurtă vreme după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur, cu destinația Beijing. La bordul avionului care efectua zborul MH370, se aflau 239 de persoane.

Operațiunile de căutare a rămășițelor avionului se derulează pe o perioadă de aproximativ trei luni. Acțiunile sunt realizate cu ajutorul a opt drone dotate cu sonare și cu camere de filmare, capabile să ajungă până la adâncimi de 6.000 de metri. Acestea sunt amplasate pe o navă sub pavilion norvegian, ce aparține unei companii specializată în cercetări submarine. Acordul dintre această firmă și guvernul malaezian prevede ca plata celor aproape 70 milioane de dolari, pentru serviciile efectuate de companie, să se facă doar în cazul în care vor fi descoperite rămășițele avionului sau cutiile negre.

Zona supusă noilor investigații are o suprafață de 25.000 de kilometri pătrați. Aceasta se întinde la nord de regiunea anterioară cercetată, în partea de sud a Oceanului Indian.

Ultimele căutări ale aeronavei au fost suspendate în luna ianuarie 2017. Cele mai ample cercetări pe mare din istorie s-au desfășurat în cooperare cu Malaezia și China, fiind coordonate de Australia. Majoritatea victimelor dispărute în accidentul aviatic erau de origine chineză.

Redactor: Mihaela Țânțaru