Cât va costa încălzirea în iarna ce vine în oraşele mari

Numărul de apartamente racordate la sistemele de termoficare este de 1.406.906, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, valabile la data de 30 iunie. Mai mult de o treime dintre acestea sunt amplasate în Bucureşti, peste jumătate de milion.

Preţul plătit de populaţie pentru căldură este stabilit de autorităţile locale, în funcţie de capacitatea acestora a de a acorda subvenţii, astfel încât cetăţenii să plătească un preţ mai mic decât costul real al căldurii.

Potrivit ultimelor prognoze ale serviciilor meteorologice occidentale, iarna ce vine se anunţă a fi cea mai geroasă din ultima sută de ani.

Iată preţul gigacaloriei în oraşele cu cele mai multe apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, cu menţiunea că au fost luate în calcul oraşele cu peste 30.000 de apartamente racordate.

Bucureşti: RADET Bucureşti asigură alimentarea cu agent termic a 566.000 de apartamente. Preţul care va fi plătit de populaţie este de 169 de lei/gigacaloria, aproape la jumătate faţă de costul total de producţie şi distribuţie, adică 337 de lei. De altfel, cea mai mare parte a bugetului Bucureştiului se duce pe subvenţii la căldură şi transport public.

Constanţa: RADET Constanţa vinde energia termică la un preţ de 358 de lei pe gigacalorie. Potrivit ultimelor date ANRSC, valabile pentru sfârşitul lunii iunie, acest preţ de facturare este egal cu preţul de cost, Dintre toţi românii care au mai rămas racordaţi la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, cel mai puţin vor plăti bucovinenii din Vatra Dornei. Regia locală de distribuţie a energiei termice vinde gigacaloria cu doar 108 lei, în condiţiile în care costul este de 175 de lei. În Vatra Dornei sunt circa 1.600 de apartamente racordate la sistemul centralizat.