Cat timp a trecut de cand in Romania nu s-a mai exploatat nicun gram de aur?

Din 2009, în România nu s-a mai exploatat niciun gram de aur , potrivit informaţiilor Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, iar odată cu probabilul eşec al proiectului Roşia Montană situaţia ar putea să se prelungească cu anii. Doar două firme au licenţă de exploatare a aurului, Gabriel Resources  şi Deva Gold, la Certej. Dacă prima companie nu poate începe săpăturile pentru că proiectul de lege ce dă „undă verde” exploatării aurului în judeţul Alba a primit aviz negativ de la Comisia Juridică din Senat şi nici măcar nu are Avizul Integrat de Mediu. Pe de altă parte, Deva Gold este doar în faza de explorare a zăcământului.

Doar pentru explorare, însă, există mai multe licenţe acordate. Toate aparţin Romaltyn Exploration,un holding metalurgic kazah care a preluat de la ruşii de la Polyus Gold firmele româneşti ce deţineau licenţele aurifere de exploare a aurului.

Ultima companie care a extras aur din subsolul României a fost Minvest Deva, în urmă cu mai mulţi ani. Compania nu mai există, a fost divizată, activele ei principale şi licenţa de explorare aur fiind transferate de către Ministerul Economiei către Roşia Montană Gold Corporation.

Agenţia de Resurse Minerale este instituţia de stat care acordă licenţe de explorare şi exploatare pe tot ceea ce înseamnă resurse de subsol. Tot ea este cea care stabileşte nivelul redevenţei pe care compania titulară de licenţă le va plăti statului român. Spre exemplu, la RMGC redevenţa este de 6% iar participaţia statului în proiect este de 25%.

Cantitatea de aur ce se găseşte în seifurile BNR este de aproape 104 tone de aur. La cotaţia actuală a metalului de pe pieţe, valoarea tezaurului este de circa 2,4 miliarde de euro. Zăcământul de la Roşia Montană are zăcăminte exploatabile de aur de circa 300 de tone.