Castrarea chimică pentru pedofili

La dezbaterea pe această temă au fost invitaţi reprezentanți ai bisericii, medici urologi, psihiatrii, precum și polițiști. Susținătorii proiectului de castrare chimică a pedofililor şi violatorilor recidivişti spun că o asemenea lege mai există în Rusia și Republica Moldova și ar fi un bun exemplu de urmat, chiar dacă aceste două țări nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Consilierea psihologică, cât și tratamentul hormonal ar putea fi obligatorii pentru deținuți chiar și după eliberarea din penitenciar, dacă aceasta a fost posibilă în mod condiționat.

Proiectul este susținut și de senatori ai PSD și PDL, respectiv Gabriela Firea și Ciprian Rogojan. Prin acest proiect iniţiatorii speră să reducă numărul agresiunilor sexuale.

Proiectul de lege a stârnit controverse, dar senatorii au găsit sprijin unde nu se așteaptau și anume în rândul clericilor. Biserica Ortodoxă Română și-a arătat susținerea pentru această propunere. Deşi există încă din 2011, iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, dar a rămas blocată în discuții la Camera Deputaţilor. În toamna acestui an, ar putea fi transformată în proiect de hotărâre. Tratamentul pentru castrarea chimică ar costa 100-150 de Euro pe lună, sumă ce nu include consilierea psihologică. Asta în condițiile în care în închisoare, cu un deținut statul cheltuie în medie 700 de euro. Iar în penitenciarele din România, există la ora actuală peste 6 mii de oameni, închiși pentru infracțiuni care includ pedofilie și viol.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Victor Nita