Cască revoluționară pentru nevăzători

Universitatea Politehnică din București vine în sprijinul a milioane de nevăzători, cu un sistem revoluționar integrat,  care le permite acestora să perceapă mediul înconjurător printr-o reprezentare alternativă, bazată pe sunete și vibrații.

Universitatea Politehnică din București, alături de parteneri din patru țări europene, a dezvoltat un nou sistem, prin care nevăzătorii vor putea percepe mediul înconjurător. Sistemul revoluționar se află în stadiu de prototip, fiind bazat pe hardware, software și proceduri de antrenament. Sistemul include o bentiță cu camera 3D, pentru scanarea mediului înconjurător,bazată pe proiecții în infraroșu, la care se adaugă o  centură de vibrații. Software-ul preia informația scanată și o organizează în obiecte, comune  sau speciale, respectiv scări, uși, gropi sau  obstacole. Cele mai importante obiecte sunt reprezentate sub forma unor stimuli audio, transmiși în căști și prin vibrații pe centură. Sistemul are capacitatea de a lucra foarte rapid într-un mediu dinamic, făcând astfel posibilă perceperea schimbărilor care se petrec.

Profesorul doctor inginer Alin Moldoveanu, coordonatorul tehnic al proiectului, a declarat ca sunt disponibile mai multe forme de redare audio sau vibrații, adaptabile în funcție de context și preferințe.

Redactor: Isabela Boantă